Waarom nog langer in je eentje dobberen? Ik help je graag!

Bel gerust naar mij op 06 - 44 87 96 15 voor vrijblijvende informatie / overleg of om je direct aan te melden

Tarieven en vergoeding

Voor 2024 en 2025 heb ik een contract afgesloten met de volgende zorgverzekeraars:

a.s.r. en Ik kies zelf van a.s.r. 

Caresq, Aevitae 

DSW en Stad Holland

Coöperatie VGZ: Univé, ZEKUR, ZEKUR natura, VGZ, IZZ, VGZbewuzt, MVJP, Zorgzaam, IZA, UMC

Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, De Friesland, Achmea

Zorg en Zekerheid

Ben je verzekerd bij een van bovengenoemde zorgverzekeraars, dan wordt je behandeling geheel vergoed vanuit het basispakket. Ik declareer 1 keer per maand de kosten van jouw behandeling bij jouw zorgverzekeraar, die deze vervolgens rechtstreeks aan mijn praktijk uitbetaalt.

Hierop zijn een aantal voorwaarden en uitzonderingen van toepassing: 

  • Om je behandeling vergoed te krijgen, is het nodig dat je een verwijzing hebt voor psychologische hulp van je huisarts of een andere erkende verwijzer, bijvoorbeeld je huidige GZ-psycholoog.
  • Er moet sprake zijn van een classificatie volgens DSM-5, een internationaal classificatiesysteem. Wanneer je een verwijzing hebt van een huisarts of een GZ-psycholoog, kan deze classificatie meestal gesteld worden. Het is tot nu toe in mijn praktijk nog niet voorgekomen dat er geen DSM-5 classificatie vastgesteld kon worden. 
  • Sinds een paar jaar zijn er een paar uitzonderingen in welk geval de behandeling door je zorgverzekeraar niet vergoed wordt. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je hulp zoekt voor relatieproblemen, werk- of studieproblemen, identiteitsproblemen of aanpassingsstoornissen. Deze problematiek valt onder de niet-basispakketzorg. Jaarlijks wordt door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) het tarief voor een behandelsessie in de niet-basispakketzorg vastgesteld: voor 2024 is het tarief voor een behandelsessie 131,82. Deze kosten worden door je zorgverzekeraar niet vergoed.

 

Let er wel op dat je altijd eerst je eigen risico dient te betalen aan je zorgverzekeraar, voor zover deze door jou nog niet gebruikt is. Elk kalenderjaar wordt het gedeelte van je eigen risico dat je nog niet hebt gebruikt, in mindering gebracht op het bedrag dat aan jou vergoed wordt. 

 

Voor 2023 en 2024 is het eigen risico €385 (of meer als je gekozen hebt voor een hoger vrijwillig eigen risico).  

 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het jezelf goed informeren over wat je verzekeringspolis wel en niet vergoedt. Als je zorgverzekeraar achteraf minder vergoedt dan je verwacht had, dan kun je dat niet op de praktijk verhalen. 

Zorgprestatiemodel

Vanaf 1 januari 2022 wordt in heel Nederland in de gehele geestelijke gezondheidszorg oftewel de GGZ "het zorgprestatiemodel" ingevoerd, hierna ZPM genoemd. Het ZPM is een nieuw bekostigingssysteem. Als je behandeld wordt in de geestelijke gezondheidszorg, regelt Het ZPM wat de zorg mag kosten en hoe je behandelaar die in rekening moet brengen. 

In het zorgprestatiemodel worden ggz-behandelingen niet meer als traject afgerekend, maar als losse zorgprestaties. In mijn praktijk krijg je vooral te maken met de zorgprestaties:

consult diagnostiek

consult behandeling

Onder consult diagnostiek valt de intake waarin de reden(en) waar je voor komt in kaart worden gebracht. Daarna start de behandeling; daaronder vallen de consulten behandeling.

(Klik hier om op de pagina Werkwijze te komen voor informatie over hoe de diagnostiek/intake en behandeling verloopt.)

 

Het tarief van deze zorgprestaties wordt behalve door het type consult (bijvoorbeeld diagnostiek of behandeling) ook bepaald door de duur van het consult en het beroep van de behandelaar. In mijn praktijk zal de duur van een consult doorgaans 60 minuten zijn. Binnen het ZPM zijn hier standaard-tarieven voor vastgesteld.

 

Consulten worden gepland volgens het principe "planning=realisatie". Dit betekent dat de geplande tijd in rekening wordt gebracht, ook al heeft het gesprek in werkelijkheid korter of langer geduurd, tot een afwijking van meer dan 15 minuten. 

 

Overigens wordt de indirecte tijd die de behandelaar aan een cliënt besteedt, bijvoorbeeld voor het schrijven van een verslag, niet meer apart door de behandelaar genoteerd en is deze al verrekend in het standaard-tarief voor het consult oftewel in de directe tijd die de behandelaar aan een cliënt besteedt.

 

Deze zorgprestaties komen op je factuur te staan waardoor, vaak in tegenstelling tot voorheen, voor jou duidelijk is welke zorg je hebt gekregen, van wie, wanneer, hoe lang, en hoeveel dit kost.

Heb je op een dag meerdere keren contact met mij via e-mail? Dan kan dit als 1 consult op je factuur staan.

 

Voorheen werd pas op het eind van je behandeling een factuur verstuurd, of na 1 jaar wanneer je behandeling langer dan een jaar duurde. Nu kan er veel sneller gedeclareerd worden en je eigen risico zal meteen worden aangesproken. Je krijgt de factuur sneller, bijvoorbeeld na een maand. Zo weet je eerder welke kosten zijn gemaakt en of je eigen risico moet betalen.

 

Meer informatie over het zorgprestatiemodel vind je op:

 https://lvvp.info/voor-clienten/zorgprestatiemodel-wat-verandert-voor-patienten/

 

Klik hier om op de pagina behandeling te komen voor informatie over behandeling in het zorgprestatiemodel.

Klik hier om op de pagina werkwijze te komen voor informatie over wat het zorgprestatiemodel betekent voor de werkwijze.