Waarom nog langer in je eentje dobberen? Ik help je graag!
Bel gerust naar mij op 06 - 44 87 96 15 voor vrijblijvende informatie / overleg of om je direct aan te melden
EMDR en Cognitieve Gedragstherapie - CGT
Tijdens de behandeling maak ik vooral gebruik van Cognitieve Gedragstherapie (CGt) en EMDR. Ik maak daarbij uitstapjes naar Schematherapie, Mindfulness en Acceptance & Commitment Therapy (ACT).
Een misvatting die veel gemaakt wordt, is dat cognitieve gedragstherapie (CGT) alleen maar gericht is op verandering van gedachten en gedragingen. Dat komt wellicht door de woorden “cognitief” en “gedrag”. Er wordt echter ook aandacht besteed aan jouw emoties en gevoelens. Want om er voor te zorgen dat jij je beter voelt, is het belangrijk dat niet alleen je gedachten en gedragingen veranderen, maar dat je gevoel mee verandert.
Ook kunnen er tijdens de behandeling verbanden gelegd worden tussen je klachten en problemen in het hier en nu met patronen van denken en doen die je jezelf hebt eigen gemaakt vanuit ervaringen uit je verleden.
Meer informatie over Cognitieve Gedragstherapie vind je op de site van de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie.
Meer informatie over EMDR vind je op de site van de Vereniging voor EMDR Nederland.
Specialistische GGZ en Generalistische Basis GGZ
Ik werk vooral in de Specialistische GGZ oftewel SGGZ en ook, maar minder, in de Generalistische Basis GGZ oftewel GBGGZ.
Generalistische Basis GGZ - GBGGZ
In de GBGGZ duurt een behandeltraject gemiddeld tussen de 5 en 12 sessies. De behandeling is gericht op het verminderen van je klachten of problemen en daarmee te leren omgaan, zodat je weer meer grip over jezelf en je leven gaat ervaren.
Specialistische GGZ - SGGZ
Wanneer de verwachting is dat je langer behandeling nodig zult hebben, wordt er gekozen voor een behandeling in de SGGZ. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld telkens terugkerende of al lang bestaande problemen hebt of als je bijvoorbeeld veel verschillende problemen hebt. Vaak is deze behandeling inzichtgevend. Dit wil zeggen dat er tijdens de behandelsessies naartoe wordt gewerkt, dat jij beter begrijpt en meer bewust wordt van waar je problemen vandaan komen en waar ze door veroorzaakt worden. Vervolgens kun jij met deze nieuwe inzichten en “eyeopeners” ervoor zorgen dat je problemen gaan afnemen, totdat het voor jou hanteerbaar en draaglijk wordt of je klachten zelfs helemaal verdwijnen. Deze behandeling duurt vaak een halfjaar tot een jaar, waarna de frequentie van de sessies wordt afgebouwd.
Behandeling in het zorgprestatiemodel
Vanaf 1 januari 2022 is in de geestelijke gezondheidszorg het Zorgprestatiemodel, een nieuw bekostigingssysteem, ingevoerd. Binnen het zorgprestatiemodel dient er een zorgvraagtype vastgesteld te worden. Het vastgestelde zorgvraagtype geeft informatie over de ernst van de problematiek en de verwachte behandelinzet en behandelduur.
In de vrijgevestigde praktijk worden met name cliënten behandeld met zorgvraagtype 1 tot en met 8. Over het algemeen geldt dat de zorgvraagtypen 1 tot en met 4 in de Generalistische Basis GGZ worden behandeld en de zorgvraagtypen 5 tot en met 8 in de Specialistische GGZ.
Klik hier om op de pagina Werkwijze te komen voor informatie over hoe het zorgvraagtype wordt vastgesteld.
Klik hier om op de pagina Tarieven te komen voor informatie over wat het zorgprestatiemodel is en wat dit betekent voor de tarieven en facturen.